lördag 7 april 2012

Hungerspelen

Inte mycket händer en långfredag, så jag och A bestämde att vi skulle använda påskpresenten vi fick från Solna till ett besök på Bergakungen. Fetaste biosalongen här i stan. 


Filmen som valdes ut var "The Hunger Games" som bygger på första boken i en trilogi av Suzanne Collins. Det skulle vara en framtidsthriller enligt DN och det stämmer. Bakgrunden till hur det kommer sig att USA blivit landet Panem är diffus. Det har varit någon typ av uppror gentemot makthavarna, det står klart i alla fall. 12 distrikt finns i landet och varje år lottas en tjej och en kille ut per distrikt för att delta i Hungerspelen. Vi är ju i framtiden, så i vilket landskap och årstid spelen utspelas i arrangeras med hjälp av datorer på något listigt sätt. Befolkningen i Panem följer spelen dygnet runt och av de 24 deltagarna är det bara en som kommer levande ut.  


En stor del av filmen handlar om hur deltagarna är på ett läger, typ, och förbereds för spelen. Sägas ska väl också att huvudrollsinnehavaren är en 16-årig tjej, Katniss (Jennifer Lawrence). Hon lever med sin mamma och sin 12-åriga lillasyster. I utlottningen till spelen är det hennes syster vars namn står på lappen som dras. Katniss blir så klart bedrövad av sorg och väljer att ta systerns plats i spelen, med livet som insats. 


Kul med en tjej i den här typen av roll. Bra actionscener utan att det fläskas på för mycket. Boken vänder sig i första hand till "unga vuxna" enligt recensionerna och det gör filmen också. 


Tanken är att Hungerspelen ska vara samhällskritisk. TV-underhållningen idag är rå, falsk och glättig och det enda allt handlar om är tittarsiffror. Och parallellen till framtidens otäcka spel som sänds 24/7 är tydlig. Är det dit vi är på väg, eller är vi redan där? 


Sevärd?
Absolut!
http://www.bonniercarlsen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad eller två :)